Wat is het verschil tussen top, hart- en basisnoten bij geuren?

Geuren zijn iets zeer persoonlijks en vervliegen. Sommige geuren zijn snel weer verdwenen en anderen blijven lang hangen. Lees wat topnoten, hartnoten en basisnoten zijn.

Topnoten

Topnoten worden direct waargenomen bij het aanbrengen van een parfum en bestaan uit kleine, lichte moleculen die snel verdampen. Ze vormen de eerste indruk van een persoon van een parfum en zijn dus erg belangrijk bij de verkoop van het product. De geuren van deze notenklasse worden meestal omschreven als “fris”, “assertief” of “scherp”. De verbindingen die bijdragen aan topnoten zijn sterk van geur, zeer vluchtig en verdampen snel.

Hoewel ze niet zo opvallend worden waargenomen, dragen de hart- en basisnoten veel bij aan de geur in de topnoten.

Citrus- en gembergeuren zijn veel voorkomende toptonen.

Hartnoten

Ook wel de “middelnoten” genoemd, de middelste tonen zijn de geur van een parfum dat tevoorschijn komt net voordat de topnoten verdwijnen. De middelste noten vormen het “hart” of het hoofdgedeelte van een parfum en komen tevoorschijn midden in het verspreidingsproces van het parfum. Ze dienen om de vaak onaangename eerste indruk van basistonen te maskeren, die met de tijd aangenamer worden. Het is niet verrassend dat de geur van verbindingen met middelste noten meestal milder en “rond” is. Geuren uit deze notenklasse verdwijnen overal van twintig minuten tot een uur na het aanbrengen van een parfum.

Lavendel- en rozengeuren zijn typische hartnoten.

Basisnoten

De geur van een parfum dat lijkt dichtbij het vertrek van de middelste tonen. De basis- en middelste tonen samen vormen het hoofdthema van een parfum. Basisnoten geven een parfum diepte en stevigheid. Verbindingen van deze klasse zijn vaak de fixeermiddelen die worden gebruikt om de lichtere top- en middentonen vast te houden en te versterken. De verbindingen van deze klasse van geuren, die bestaan uit grote, zware moleculen die langzaam verdampen, zijn typisch rijk en “diep” en worden gewoonlijk pas 30 minuten na het aanbrengen van het parfum of tijdens het drogen van het parfum waargenomen.

Sommige basistonen kunnen nog steeds meer dan vierentwintig uur na het aanbrengen worden gedetecteerd, met name de dierlijke en muskusnoten.

×

Winkelmand